Festetics és Berzsenyi kilátó

Festetics és Berzsenyi kilátó

Kilátásban gazdag túra a Keszthelyi-hegységben
A Keszthelyi-hegység legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye kétség kívül a Gyenesdiás melletti idilli fekvésű, kitűnően megközelíthető, jól felszerelt Nagymező. A szépen rendben tartott kirándulóközpont felett emelkedő Varsás-hegyi Festetics-kilátóból pazar kilátást élvezhetünk a Keszthelyi-öbölre. Könnyű körtúránkon felkapaszkodunk a Pető-hegyen álló Berzsenyi-kilátóhoz, és az eszményi szépségű Büdöskúti réttől a vadregényes Vadvíz-árkon keresztül térünk vissza Nagymezőre.

A túra hossza: 11,9 km
A túra időtartama: 4 óra
A túra jellege: Könnyű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken.

Kiindulópont:
Nagymező, kirándulóközpont, megközelíthető autóval Gyenesdiás felől, a 71-es főút Keszthely és Gyenesdiás határán lévő körforgalomnál, az Aldinál, kell északra menni, majd egy kis bolt mellett jobbra az aszfaltos úton a lőtérig, onnan még 100 méter. Parkolóhelyek Nagymezőn. Gyalogosan Gyenesdiás központjából, a Szent Ilona-kápolna mellett futó úton a Kék és a S+ jelzéseken a felhagyott murvabányák mellett elhaladva közel 2 km séta.

A túra leírása
A Keszthelyi-hegység közkedvelt kirándulóközpontja a Nagy-mező, egy rendkívül jól felszerelt erdei pihenőhely gyönyörű környezetben, kitűnő megközelíthetőséggel. Több jelzett turistaút csomópontja, az Országos Kéktúra is átfut rajta. A rétről jól látszik a kilátóval koronázott Varsás-hegy kúpja. Először ide kapaszkodunk fel a K ∆ jelzésű, meredek, de rövid ösvényen.

A Varsás-hegy (231 m) a Keszthelyi-hegység legdélnyugatibb kiemelkedése, ideális pont egy kilátótoronynak. A fából épült, szabadon látogatható többszintes Festetics-kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a tájra, a Keszthelyi-öböl csillogó víztükre, Keszthely városa, a hegység nagy része látható innen szép időben. Északnyugatra utunk következő célpontja a Berzsenyi-kilátó is jól beazonosítható.

A hurokút jellegű Kék háromszög jelzésű ösvény másik, déli felén térünk vissza Nagy-mezőre, mely félúton belecsatlakozik az Országos Kéktúra új útvonalába. Pár perc kellemes erdei séta után jobbról csatlakozik hozzánk a Sárga sáv jelzés, majd egy keresztező széles nyiladékhoz érünk, ahol jobbra fordul jelzett utunk. Vegyes erdőben megyünk felfelé, a következő elágazásnál balra tér le az Országos Kéktúra új nyomvonala, mi maradunk a Sárga sáv jelzésű, egyenesen továbbfutó úton, melyhez a Piros jelzések is csatlakoznak. Ha nem a legfrissebb turistatérképünk vagy appunk van, kicsit zavarba ejtő lehet a helyzet, mivel teljesen újraszabták a 2010-es évek végén az itt haladó turistajelzéseket. Egy erdei pihenő mellett, jobbra fordul le Vonyarcvasshegy irányába a Piros sáv jelzés, maradunk a Sárgán és pár lépésre balra a S∆ jelzésű csapáson érünk fel a Pető-hegy (355 m) tetején épült Berzsenyi-kilátóhoz. 360 fokos panoráma, a Balaton nyugati medencéjére, és szinte az egész Keszthelyi-hegységre.

A kilátótól a szélesebb murvás úton is vissza tudunk menni a S jelzésű turistaútra, melyen balra fordulva eleinte széles, kényelmes kocsiúton, majd egy jól követhető, kilátásban gazdag ösvényen hatolunk egyre beljebb a hegység központi részébe. A fenyőfákkal tarkított ligetes erdőben először balról a P+, később jobbról a Z jelzésekkel találkozunk, majd vadászlesek közelében jobbra a Z+ jelzésű úton tehetünk egy kis kitérőt a 2015-ben újraépített Pad-kövi kilátóhoz. A Z+-en megyünk 200 métert, majd balra a meredek nyiladékban vezető Z∆ visz fel a Pad-kő (409 m) tetejére, az új kilátóhoz. A Keszthelyi-hegység legmagasabb pontján álló kiklátótorony felső szintjéről elklépesztő panoráma nyílik a hegység vonulataira, a Balatonra. Ha továbbmegyünk, a hegy alatt balra derékszögben elforduló úton térünk vissza a S és a Z jelzésű eredeti útvonalunkhoz, mely a Büdöskúti arborétumnál, egy szép pihenőhelyen ér ki egy jelentős turistaút csomóponthoz.

Itt élesen balra kanyarodunk a P jelzésű földútra, melyen pár perc alatt elérjük az oktatóközpontként működő, elragadó környezetben fekvő Büdös-kúti erdészházat. Az épület előtti rét vitán felül hazánk egyik legbájosabb tisztása. Tovább megyünk a széles, földes kocsiúton, azonban pár lépés után hirtelen balra leválunk róla, a P jelek lefelé mutatnak egy vékony kis ösvényre. Romantikus környezetben ereszkedünk le a hangulatos Vadvíz-árokba, melynek partján kanyarog jelzett utunk.

Kereszteződéshez érve először jobbra, majd később balra vezetnek a jelzések, itt jobbról csatlakozik hozzánk az Országos Kéktúra új nyomvonala is. Most már egy széles, kényelmes szekérúton túrázunk tovább a Büdös-kúti-völgyben. Egy kis, nyitott lóistálló mellett érjük el a jobbra lévő pihenőhelyet, a Hatlábú pajtát. Az egyre jobban kiszélesedő völgyben, szép kilátást élvezve a bal oldali hegyvonulatra, rövidesen jobbra fordulunk le a széles útról egy kis ösvényre a Kék és a Piros jelzéseket követve. A régi, egyenesen, a lőtér mellett haladó jelzett utat megszüntették. Pár perc múlva a már ismerős Sárga jelzésű szekérúthoz érünk, melyen jobbra fordulva, végig egyenesen haladva érünk ki a nagymezői bekötőútra, és balra térve érünk vissza kiindulási pontunkra, Nagy-mezőre.

forrás: kirandulastippek.hu