Sümegi vár

Sümegi vár

Eredeti középkori élmények

A környező sík tájból kiemelkedő, magányos meredek sziklakúpon álló erőd a Dunántúl egyik leglátványosabb vára. Hazánk egyik legnagyobb és legépebben megmaradt vára rendkívül népszerű kirándulóhely, elsősorban a várlátogatást kiegészítő számtalan programnak köszönhetően. A sümegi vár története A vár első említése 1292-ben történt, még IV. Béla király parancsára építtette a veszprémi püspök. Sümeg vára védelmi jelentőségének növekedésével a XIV. század elejére a környék igazgatási és területi központjává vált. Mátyás királyunk halála után Sümeg Habsburg Miksa német-római császár tulajdonába került. Ám a német uralom nem sokáig tartott, a várat Kinizsi Pál foglalta vissza, így került II. Ulászló hatalma alá. 1543-ban Székesfehérvár elesett, és a török terjeszkedés nyomán, hasonlóan több Balaton környéki várhoz, Sümeg is korszerű végvárrá fejlődött.

Miután 1552-ben Veszprémet is elfoglalta a török, a veszprémi püspökség a vár biztonságos falai közé tette székhelyét. A török sohasem tudta bevenni a várat, a Rákóczi-szabadságharc után viszont a sümegi várat is felrobbantották a labancok.

A vár évszázadokon át pusztult, régészeti feltárása az 1960-as években kezdődött meg.

A vár kapitánya, 1989 óta Papp Imre, akinek meglehetősen nagy érdemei vannak a vár folyamatos rendben tartásában, a változatos programok biztosításában. A vár mellé egy komplex idegenforgalmi infrastruktúra épült ki, történelmi élményparkkal, vendéglátóhelyekkel, sőt egy wellness szálloda is várja már a vendégeket, nem beszélve az ezernyi programról.

A vár látogatása

A belsőtornyos vár, szabálytalan sokszög alaprajzával, észak-déli tájolásával a síkságból 87 méter magasra kiemelkedő magas Várhegy tetején található. Három nagyobb egységből áll, a külső-, a belső és fellegvárból.

A várba gyalogosan lehet felmenni, a régi vártaxi szolgáltatás jelenleg nem üzemel.

A külső, majd a belső várkapun belépve jutunk a várudvarra, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatót, zászlók lengedeznek, ágyúcsövek meredeznek. A jobbra eső Öregtorony a vár legrégebbi része, a csigalépcsőn felkapaszkodva kis vártörténeti kiállítást találunk, a várudvaron egy kovácsműhely, egy középkori konyha, pékműhely, és a belső várudvarból nyíló kínzókamra csábítgatja a mai látogatót.

Látogatást tehetünk a várkápolnába, az udvaron kalodában fotózhatjuk egymást és deresre is húzhatjuk kedves barátainkat, családtagjainkat.

A legnagyobb élményt a várfalakról nyíló mesés kilátás nyújtja, jól belátjuk az egész erődítményt, és a kis barokk város is térképszerűen terül a lábunk elé.

Túlzás nélkül állíthatjuk, a sümegi vár nyújtja hazánkban a legteljesebb középkori várhangulatot.

A vár alatti látnivalók:

Történelmi élménypark
A vár aljában lévő nagy látogatóközpontban rendezték be az I. Történelmi Élményparkot, mely egyedülálló módon mutatja be a középkori várak életét, a korabeli harcok menetét, az ostromok fegyvereit, interaktív történelemóra keretében ismerkedhetünk a középkori mindennapokkal. A hadigép-kiállítás ostromtornyai, kőhajító gépei, dárdavetői, ágyúi izgalmas felfedezést ígérnek főleg a családos turistáknak. A gyerekeket történelmi játszópark is várja. Egy rekonstruált támadó török ostromtáborban is felidézhetjük végvári emlékeinket.

Programok, rendezvények

A sümegi vár a Balaton-felvidék legjobban helyreállított kővára, egykori fényét és a vitézek életét minden nyáron várjátékok örökítik meg, Európa szerte híresek a sümegi Történelmi Lovasjátékok. A belépőjegyek megvásárlása után a vár összes kiállítása megtekinthető, a látogatást mindenképp tervezzük egész naposra. A várbirtokon számos élménnyel gazdagodhatnak az érdeklődők, megrendezésre kerülnek lovasjátékok, hintózás, állatsimogató, hajítófegyverek kipróbálása, lovaglás és lovas oktatás, borkóstoló, vadászat, horgászat és kirándulás a környéken.

Bővebb információ: http://www.sumegvar.hu/

 

forrás: kirandulastippek.hu