Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom

Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom

magyarok Nagyasszonya Plébánia Templom Keszthely

fotó: Mészáros T. László

 

A kolduló szerzetesrendek középkori építészetének egyik legnagyobb méretű hazai emléke a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom.

A gótikus templom Keszthely legrégebbi épülete, 1390. körül készülhetett el. A középkori templom építészet egyik érdekessége, hogy az alaprajznak megfelelően előkészített zsaluzatba beleszórták a tört köveket, amit aztán oltatlan mésszel töltöttek ki, és vízzel öntöttek le, így a kövek gyakorlatilag összeégtek. A boltíveket aláállványozva, a faragott köveket szorosan egymás mellé téve, az ék alakú zárókő behelyezésével feszítették ki.

1974-ben fedezték fel a szentély falfestményeit, amelyek a mai Magyarország legnagyobb felületű gótikus freskói. Építtetőjét, az 1397-ben kivégzett Lackfi István nádort itt temették el. A nádor erősen lekopott vörös márvány sírköve ma a szentély falában látható. A szentélyben és a diadalíven helyezték el a Festetics család síremlékeit. 1878-ban neogót stílusú tornyot emeltek a templom bejárata elé, és ebbe helyezték át a nyugati oromfal eredeti, XIV. századi rózsaablakát. A templomot Szűzanya, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel.