Zalaszántó, Buddhista sztúpa

Zalaszántó, Buddhista sztúpa

Monumentális buddhista emlék a zalai dombok között
Európa egyik legnagyobb sztúpája Zalaszántón, a Keszthely környéki kirándulások kihagyhatatlan célpontja. A falu fölött magasodó 316 m magas hegyen színes imazászlókkal körülvéve, egzotikus füstölők illatába burkolózva tornyosodik a vakítóan hófehér buddhista szentély, a béke jelképe.

A sztúpa
A Balaton-felvidék bővelkedik mind természeti látnivalókban, mind épített örökségekben, mégis az egyik legkedveltebb látnivalójának számít a zalaszántói Sztúpa, mely nem mellesleg Európa egyik legnagyobbja, 30 m magas és 24 m átmérőjű.

A 316 méter magas Világosvári-hegyen, az Emberi Jogok Parkjában található buddhista építmény a béke jelképe, színes imazászlók lengnek körülötte, mantra zene szól, és füstölő illata vegyül a levegőbe. A sztupa építését Bop Jon koreai buddhista szerzetes javaslatára 1990-ben Huszti Zoltán, Zalaszántó polgármestere engedélyezte. Az építkezéshez szükséges közel 40 millió forint európai országokból, illetve döntően Dél-Koreából érkező adományokból jött össze. 1992 márciusa és szeptembere között épült fel és 1993 június 17-én Tibet száműzött vallási vezetője, személyesen a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso szentelte fel nagy ünnepség közepette a sztupát és a környező erdőt.

A hófehér építményt kör alakú lépcsőzetes talapzat övezi, mely a rituális körüljárást szolgálja. A tiszteletadás jeleként úgy kell körbehaladni, hogy a sztupa tőlünk jobbra legyen.

A belsejében Buddha tanításait, Európában egyetlenként eredeti Buddha-ereklyéket és egy 24 méter magas életfát állítottak, továbbá a szentély központjában egy – Dél-Koreából származó – Buddha-szobor is van. A sztupa történetét az érdeklődők a szentély melletti háromnyelvű emléktáblán ismerhetik meg. Rajta ez áll: „Sugározzon ez a Béke-sztupa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba!”

2013-ban megkezdődött a sztúpa felújítása, ill. egy mindenki által szabadon látogatható Meditációs Ház és egy ajándékbolt építése. Reményeink szerint 2014 tavaszára már megújulva és kibővítve várja a látogatókat a Békepark. Utolsó látogatásunkkor 2014 áprilisában a sztúpa már látogatható volt, a meditációs ház még nem nyitott ki, a sztúpa környéke még rendezésre vár.

Megközelítés:
Zalaszántó a Keszthelyt Sümeggel összekötő út mentén, a két várostól nagyjából egyenlő távolságra fekszik. A sztupát Keszthely vagy Hévíz felől haladva a falu után balra található bekötőúton lehet megközelíteni: a meglehetősen rossz minőségű úton mintegy 2 kilométert, majd az erdei úton újabb 1,5 kilométert kell megtenni, míg elénk tárul a szokatlan, egzotikus építmény.

Bővebb információ: http://stupa.hu/zalaszanto/

forrás: kirandulastippek.hu